Burnout

Heb je last van uitputting, vermoeidheid, slechte concentratie, een slecht geheugen of het gevoel dat je bent opgebrand? Dan kan het zijn dat je een burn out hebt. Andere klachten waar je last van kunt hebben zijn bijvoorbeeld een laag zelfbeeld, slapeloosheid, lichamelijke pijn en depressieve en angstige gevoelens. Drs. Liselotte Visser kan je hiermee helpen.

Een burn out kan door heel veel verschillende dingen ontstaan, maar vaak is er sprake van een combinatie van twee elementen: een verstoord evenwicht en een verkeerde manier van omgaan met dit verstoorde evenwicht. Bijvoorbeeld: je krijgt telkens meer werk en krijgt het werk niet meer af, iets wat eerst wel lukte. Hierdoor ga je je druk maken en onstaat er stress. Dit neemt een hoop tijd in beslag, waardoor je je werk niet meer afkrijgt. Je kan dan harder gaan werken, wat nog meer stress en eventueel depressiviteit met zich mee kan brengen, maar je kan ook de stress leren loslaten om zo effectiever te werk te gaan. Om optimaal te kunnen functioneren, moet er een evenwicht bestaan tussen de werkdruk en de dingen die vooruit helpen in je leven.

Vooral de dingen die stress opleveren, zoals het overlijden van een dierbare of medische problemen, zorgen ervoor dat dit evenwicht verstoord raakt. Als je vervolgens niet goed met deze stress om kan gaan, dan kan er een burn out ontstaan.

Samen met jouw psycholoog ga je alle aspecten die mee hebben gedragen aan het ontstaan van de burn out in kaart brengen. Na deze analyse zal er een plan worden opgesteld van de soort behandeling die geschikt is voor je en welke aspecten behandeld gaan worden. Eén van de dingen die jouw psycholoog toe kan passen tijdens de behandeling is zogenaamde ‘running therapy’. Tijdens een sessie ga je samen met haar hardlopen ten behoeve van een overladen brein. Ook al ben je fysiek bezig, je zult de effecten vooral op psychisch gebied merken. Wees gerust, het is voor deze therapie niet noodzakelijk om ervaring met hardlopen te hebben. Als je het fijner vindt om rustig te zitten tijdens de behandelingen kan dat ook, dan kan er bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie gebruikt worden om de klachten te verminderen. Het ligt helemaal aan je eigen situatie.

Vorige Behandeling Volgende Behandeling