Wandeltherapie

Wandeltherapie

Wandeltherapie is een krachtige vorm van gesprekstherapie waarbij natuur en beweging als extra hulpbronnen worden ingezet. Wandelen zet veel meer in beweging dan alleen je lichaam. Het beïnvloedt ook je denken, gevoelens, zelfbeeld en blik op moeilijkheden. Door gebruik te maken van natuurlijke metaforen kom je sneller tot de kern van je belemmerende gedachten. Inmiddels is het zelfs wetenschappelijk bewezen dat wandelen een helende werking heeft op lichaam en geest.

Deze vorm van therapie kan op zichzelf staan, kan worden afgewisseld met sessies in de praktijk, maar wordt door mij meestal ingezet in combinatie met de e-Health ACT, waarbij het uitnodigen van gedachtes, emoties, gevoelens en lichamelijk sensaties als rode draad door het gehele behandelproces loopt. ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy, een vierde generatie Cognitieve Gedragstherapie met veel ruimte voor het om gaan met emotie. Door het werken met deze e-Health therapie en het afwisselen met persoonlijke gesprekken is gebleken dat er in een kortere tijd betere resultaten behaald kunnen worden. Via internet krijg je informatie in de vorm van tekst of video’s, informatieve afbeeldingen, oefeningen en audiofragmenten. Per EHealth sessie zul je ongeveer drie kwartier bezig zijn, het liefst wekelijks ongeveer op dezelfde tijd. Zie verder bij de omschrijving van ACT.

Een wandelsessie duurt 45 minuten. Na afloop maak je een verslag van ons gesprek en stuur je dit per mail naar me toe, eventueel aangevuld met vragen of inzichten die na afloop in je op zijn gekomen, zodat we bij de volgende afspraak daarop door kunnen gaan. We starten op Putterweg 24 in Velden. Bij slecht weer pakken we ons extra stevig in, alleen bij extreme onweer vervalt de sessie.

Wandelen is dus geen doel op zich, maar een middel om tot inzichten te komen, waardoor de weg vrijkomt voor verandering of aanvaarding.

Previous Post